ASAM PEDAS
Asam Pedas ialah
sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja
asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di
Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan
tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain
di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.
Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.
Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur.
RESEPI MASAK ASAM PEDAS
IKAN BELANAK
BAHAN BAHAN
7 cili kering
5 bawang merah
1 ulas bawang putih
5 asam keping
5 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
Garam dan serbuk
perasa
sedikit daun kesum
PROSES
MASAK
Kisar semua sekali
kecuali asam keping dan daun kesum. Masukkan dalam periuk dan masukkan air secukupnya.
Rebus sehingga menggelegak, baru dimasukkan ikan.
Masukkan garam dan
daun kesum. Sesuaikan rasa. Boleh dimakan dengan nasi putih panas panas.
No comments:
Post a Comment