GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi
daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit
hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri
Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan
tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil
daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI TELUR IKAN
BAHAN BAHAN
200gm Ikan Merah
300 gm telur ikan
Tenggiri/ Ikan Merah
1 sudu besar cili
giling
1 Pek Santan
1 sudu besar rempah
gulai cap rose
1 sudu besar rempah
masak cap rose
1 keping asam keping
BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 hiris kunyit
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
PROSES
MASAK
Campurkan bahan
kisar bersama cili giling dan rempah..gaul sebati. Panaskan minyak, tumiskan
campuran tadi hingga naik bau
Masukan santan-tunggu
hingga menggelegak. kemudian masukkan ikan bersama2 ngan telur ikan dan asam
keping Bila ikan masak, perasakan ngan garam dan gula
No comments:
Post a Comment