Sunday, November 19, 2017

RESEPI IKAN TALAPIA MASAK TEMPOYAK

Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian.

Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan talapia yang besar
2 batang serai - dititik
3-4 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR
1-2 cili merah - kalau nak pedas tambah la cili api
2 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

PROSES MASAK
Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping kemudian masak kuah sampai hampir mendidih . Masukkan semua ikan talapia dan garam, kacau.

Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.



No comments:

Post a Comment