KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di
Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara
yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang
berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang
benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat
oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
RESEPI KARI DAGING KAMBING
BAHAN BAHAN
1 kilo isi daging kambing
3 Biji ubi kentang di belah 4
1 Biji tomato di potong dadu
4 sudu rempah kari kambing
1 sudu makan asam jawa digaul dengan
secawan air
BAHAN DIKISAR
5 Biji bawang putih
5 Biji bawang kecil rose
1 inci halia
BAHAN DI TUMIS
5 Biji bawang putih di hiris
1 Biji bawang besar di hiris
1 inci halia di hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
PROSES MASAK
Perapkan isi daging kambing tadi
bersama rempah kari, bahan kisar, tomato yang didadu dan juga ubi kentang. Gaul rata dan biarkan sebentar.
Panaskan periuk atau kuali dan isi
kan minyak masak. Tumis kan bahan yang ditumis sehingga wangi.
Masuk kan isi daging kambing tadi dan masak sehingga rempah kari pecah
minyak. Bila rempah kari dah pecah minyak, masuk kan air sehingga isi daging
tenggelam.
Masukkan juga air asam jawa dan masak
sehingga daging dan ubi kentang empuk. Bila
daging dan ubi kentang dah empuk masuk garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment