SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan
dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan
Sambal ialah salah
satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan
sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.
RESEPI SAMBAL IKAN
TERUBUK MASIN
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan terubuk
masin -, dipotong dan dibersihkan.
6 sudu makan cili
kering kisar
1 sudu makan asam
jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar
- dimayang bulat
garam
gula
BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
PROSES MASAK
Panaskan minyak di
dalam kuali. Goreng ikan terubuk hingga masak. Ke tepikan. Panaskan sedikit
minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan cili
kering kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.Masukkan air asam jawa.
Kacau rata.
Masukkan garam dan
gula secukup rasa.Masukkan bawang besar yang dimayang bulat. Masak hingga
bawang layu.
Masukkan ikan terubuk
goreng tadi. Gaul rata. Angkat dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment