SAMBAL
Sambal ialah sos
yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan
bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan
Sambal ialah salah
satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan
sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.
RESEPI SAMBAL KICAP
BAHAN BAHAN
25 biji cili api
2 - 3 ulas bawang
putih
Kicap pekat manis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda.
Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili
supaya masak rata. Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan.
Masukkan cili
goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.
Masukkan cili
tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata. Sedia untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment