TEMPOYAK
Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan
daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga
hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya
tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke
dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.
Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh,
Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.
Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan
Kalimantan).
RESEPI UDANG SAMBAL TEMPOYAK
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
500gm ekor Udang Kuning saiz
sederhana
3 sudu cili kering kisar
1/2 cawan air asam jawa
3 sudu santan pekat dalam kotak
1 sudu makan tempoyak
Sedikit air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN KISAR
1 biji bawang besar
6 biji bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2
inci halia
PROSES MASAK
Gaulkan udang bersama garam dan
kunyit. Goreng hingga separuh masak dan
ketepikan.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit
minyak masak. Tumiskan bahan yang di
kisar sehingga terbit bau wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau
sehingga cili masak betul.Bila cili telah masak, masukkan air asam jawa dan
kacau rata.
Masukkan pula udang yang telah di
goreng tadi dan gaul rata. Bila udang telah masak, masukkan campuran santan dan
tempoyak.
Biarkan ianya mendidih sebentar baru
masukkan garam dan gula secukup rasa. Taburkan daun limau purut dan tutupkan
api dapur. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment