IKAN GELAMA
Ikan Gelama Papan atau nama
saintifiknya Nibea soldado merupakan ikan air masin. Ikan Gelama Papan boleh
ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
Ikan ini berwarna perak dan bergerak
dalam kumpulan yang besar. Ikan ini berhabitat di persisiran pantai dan juga
kawasan muara. Ikan ini biasanya bersaiz sederhana dalam lingkungan 1.5kg
kebawah. Biasanya ikan ini dijadikan ikan masin dan menjadi makanan kegemaran
rakyat Malaysia
Ikan Gelama Pisang / Gelama Bongkok
atau nama saintifiknya Chrysochir aureus merupakan ikan air masin. Ikan Gelama
Pisang boleh ditemui dipersisiran berpasir termasuk Sabah dan Sarawak.
RESEPI IKAN GELAMA MASAK KUNYIT
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan gelama saiz sedang
2 batang serai - dititik
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbul
1 sudu kecil serbuk lada putih - tumbuk
3 inci halia - diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit bancuhan air asam jawa
Air secukupnya
Gula dan garam
PROSES MASAK
Tumis bawang merah,bawang putih halia
dan serai hingga kekuningan. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.
Masukkkan ikan dan gaul rata.Kemudian
masukkan air dan bancuhan asam jawa.Tutup seketika. Perasakan dengan garam dan
gula serta masukkan lada putih.Biarkan sehingga kuah agak pekat dan masak.Tutup
api.
No comments:
Post a Comment