NASI MINYAK
Nasi minyak adalah
masakan khas Sumatera Selatan berupa olahan nasi yang dimasak dengan minyak
samin dan rempah-rempah khas Nusantara dan Timur-Tengah. Sekilas nasi minyak
terlihat seperti nasi kebuli, hal ini dikarenakan nasi minyak merupakan masakan
Palembang yang memang mendapat pengaruh dari Timur-Tengah tempat nasi kebuli
itu berasal. Nasi minyak biasanya disajikan bersama pelbagai pelengkap, seperti
daging malbi, sate pentol, ayam goreng, acar ketimun, kismis dan sambal nanas.
Nasi minyak
memiliki cita rasa gurih khas rempah timur tengah dengan aroma bumbu yang kuat.
Nasi minyak biasanya disajikan pada acara-acara tertentu saja, seperti pesta
perkawinan, syukuran, Idulfitri, Iduladha, dan sebagai sajian istimewa di bulan
Ramadan. Nasi minyak banyak ditemukan di seluruh Provinsi Sumatera Selatan dan
juga di Provinsi Jambi
RESEPI NASI MINYAK
BERKISMIS
BAHAN BAHAN
700 gram beras
100 gram bawang
besar dihiris
50 gram halia
dihiris
50 gram bawang
putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak
sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa
PROSES MASAK
Bersihkan beras dan
toskan airnya.
Panaskan minyak sapi
dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu
manis, buah pelaga,
bunga cengkih dan daun pandan.
Masukkan beras ke
dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta
garam.
Tutup periuk tetapi
hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
Selepas masak dan
sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya
No comments:
Post a Comment