Sunday, December 03, 2017

NASI MINYAK BERKISMIS

NASI MINYAK
Nasi minyak adalah masakan khas Sumatera Selatan berupa olahan nasi yang dimasak dengan minyak samin dan rempah-rempah khas Nusantara dan Timur-Tengah. Sekilas nasi minyak terlihat seperti nasi kebuli, hal ini dikarenakan nasi minyak merupakan masakan Palembang yang memang mendapat pengaruh dari Timur-Tengah tempat nasi kebuli itu berasal. Nasi minyak biasanya disajikan bersama pelbagai pelengkap, seperti daging malbi, sate pentol, ayam goreng, acar ketimun, kismis dan sambal nanas.

Nasi minyak memiliki cita rasa gurih khas rempah timur tengah dengan aroma bumbu yang kuat. Nasi minyak biasanya disajikan pada acara-acara tertentu saja, seperti pesta perkawinan, syukuran, Idulfitri, Iduladha, dan sebagai sajian istimewa di bulan Ramadan. Nasi minyak banyak ditemukan di seluruh Provinsi Sumatera Selatan dan juga di Provinsi Jambi

RESEPI NASI MINYAK BERKISMIS

BAHAN BAHAN
700 gram beras
100 gram bawang besar dihiris
50 gram halia dihiris
50 gram bawang putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa

PROSES MASAK
Bersihkan beras dan toskan airnya.

Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu
manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.

Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta
garam.

Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.

Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya

No comments:

Post a Comment