Sunday, December 03, 2017

NASI MINYAK WARNA WARNI

NASI MINYAK
Nasi minyak adalah masakan khas Sumatera Selatan berupa olahan nasi yang dimasak dengan minyak samin dan rempah-rempah khas Nusantara dan Timur-Tengah. Sekilas nasi minyak terlihat seperti nasi kebuli, hal ini dikarenakan nasi minyak merupakan masakan Palembang yang memang mendapat pengaruh dari Timur-Tengah tempat nasi kebuli itu berasal. Nasi minyak biasanya disajikan bersama pelbagai pelengkap, seperti daging malbi, sate pentol, ayam goreng, acar ketimun, kismis dan sambal nanas.

Nasi minyak memiliki cita rasa gurih khas rempah timur tengah dengan aroma bumbu yang kuat. Nasi minyak biasanya disajikan pada acara-acara tertentu saja, seperti pesta perkawinan, syukuran, Idulfitri, Iduladha, dan sebagai sajian istimewa di bulan Ramadan. Nasi minyak banyak ditemukan di seluruh Provinsi Sumatera Selatan dan juga di Provinsi Jambi

NASI MINYAK WARNA WARNI

BAHAN BAHAN
1 kg beras basmathi [basuh dan toskan]
1 liter air
100 ml susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau merah dan kuning
60 gm minyak sapi
60 gm majerin
80 gm kismis

BAHAN TUMIS
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
2 cm halia 
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih 

BAHAN HIASAN
bawang goreng
daun bawang [mayang]

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.

Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, kismis dan beras. Kacau rata. Masakkan saperti nasi biasa.

Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.


Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment