Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’
merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia.
Kuih apam ini biasanya dibuat
sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan
apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan
menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini
kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan.
Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan
bagi tujuan yang sama.
Kuih apam ini boleh dihidangkan
dengan pelbagai cara, sama ada dengan parutan kelapa yang agak muda (“nyiur
kulit hidup”) iaitu kelapa yang masih belum cukup tua atau dengan kuah berempah
(Terengganu).
RESEPI KUIH APAM
SERABAI
2 cawan
tepung beras
½ cawan
nasi
½ cawan
santan
1 ½ cawan
air
2 sudu
kecil gula
Sedikit
garam
1 sudu yis
PROSES PENYEDIAAN
Kisar
semua bahan kecuali yis dan masukkan ke dalam mangkuk , kemudian masukkan yis
dan kacau hingga sebati, tutup bekas dan biarkan 2 jam atau hingga adunan
berbuih.
Panaskan
acuan serabai , sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan yg disimpulkan
dan masukkan ke dalam setiap acuan hingga sama paras.
Tutup
dengan penutup periuk , bila adunan sudah masak apam serabai akan jadi
berlubang halus dan boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment