Monday, December 25, 2017

RESEPI KEK CAWAN / CUPCAKE GULA MELAKA

Kek cawan (Bahasa Inggeris: cupcake, fairy cake) ialah kek kecil yang disediakan untuk seorang dan biasanya diletakkan dalam cawan kertas. Seperti kek besar yang lainya, aising dan lain-lain hiasan, seperti taburan diletakkan bersama kek.

Kek ini selalunya disediakan semasa berlangsungnya suatu sambutan, seperti majlis hari jadi. Kek cawan adalah pilihan mudah bagi kek kerana ia tidak memerlukan pinggan, perkakasan, atau membahagikanya kepada beberapa bahagian kerana saiznya yang agak kecil. Kek cawan yang pertama, dicipta pada awal tahun 1800-an.

Kek cawan biasa selalunya dibuat menggunakan bahan yang sama seperti kek biasa yang mana mengunakan bahan seperti mentega, gula, telur dan tepung.atau dengan kuah berempah (Terengganu).

BAHAN BAHAN A
150 gram mentega
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla

BAHAN BAHAN B
2 biji telur

BAHAN C
1 1/2 cawan all purpose flour
1/2 sudu besar baking powder

BAHAN D
100 ml santan
50 gram susu
3 sudu besar extract pandan
Pewarna hijau

PROSES PENYEDIAAN
Putar semua bahan A dengan kelajuan sederhana sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar. Masukkan bahan C dan bahan D secara berselang seli. Kacau secara kaup balik sehingga rata.


Masukkan ke dalam kertas cawan saiz 10 (boleh dapat 20 biji). Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar selama 25-27 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas rak.

No comments:

Post a Comment