Ayam
pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak
khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan
kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh
sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh
lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu
RESEPI AYAM BULUH
300 gm ayam (ayam kampung)
Serbuk perasa dan garam secukupnya
20 gm serai
Buluh
Air rebusan ayam secukupnya
Pucuk ubi atau sayur daun lain
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dipotong dadu dan diperap bersama serbuk
perasa dan garam seketika. Kemudian masukkan serai. Masukkan ayam ke dalam
buluh dan tuangkan air rebusan ayam.
Panggang di atas bara ( seperti memasak lemang)
kira-kira 25 minit atau hingga ayam masak.Kukuslah selama 10-20 minit,hingga
masak.
Hidangkan panas-panas dalam bungkusannya.
No comments:
Post a Comment