Wednesday, January 10, 2018

RESEPI AYAM BULUH

Ayam pedaging atau ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu

RESEPI AYAM BULUH
BAHAN BAHAN

300 gm ayam (ayam kampung)
Serbuk perasa dan garam secukupnya
20 gm serai       
Buluh
Air rebusan ayam secukupnya
Pucuk ubi atau sayur daun lain

PROSES PENYEDIAAN
Ayam dipotong dadu dan diperap bersama serbuk perasa dan garam seketika. Kemudian masukkan serai. Masukkan ayam ke dalam buluh dan tuangkan air rebusan ayam.

Panggang di atas bara ( seperti memasak lemang) kira-kira 25 minit atau hingga ayam masak.Kukuslah selama 10-20 minit,hingga masak.

Hidangkan panas-panas dalam bungkusannya.

No comments:

Post a Comment