UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro
= "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang
halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang
terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
RESEPI UDANG KAMBAS
BAHAN BAHAN
300 gm udang
sederhana besar - digaram kunyit
2 sudu besar taucu
- dibasuk dan ditos
1 batang kambas
besar / peria
2 biji cili merah -
dihiris
1 labu bawang besar
- di hiris sederhana tebal
PROSES PENYEDIAAN
Kambas dibelah dua
memanjang, buangkan isi/biji dalam dan dihiris nipis. Rendamkan sebentar dalam
air garam untuk mengurangkan rasa pahit.
Panaskan minyak dan
goreng kambas di atas api kecil hingga kambas garing (warna perang).
Berhati-hati jangan sampai hangus. Ketepikan.
Goreng pula udang
hingga 3/4 masak. Ketepikan.
Kurangkan minyak
dan tumis taucu selama 1/2 minit.
Masukkan udang,
bawang, cili. Gaul rata hingga bawang sedikit layu.
Akhir sekali
masukkan kambas. Gaul rata.
Sedia untuk
dihidang.
No comments:
Post a Comment