Pinaasakan merupakan
sejenis hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah . Ia
merupakan sejenis hidangan yang dihasilkan dengan menggunakan isi ikan ( ikan
air tawar/ikan air laut ).
Ikan akan dibersihkan
dan dicampur dengan sedikit biji kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit
biji asam jawa atau buah asam 'takob-bakob' , garam, serbuk perasa dan sedikit
air. Kemudian ia akan dipanaskan sehingga mendidih sehingga air hampir kering.
RESEPI
PINASAKAN SABAH
BAHAN-BAHAN
Ikan kembung atau
Sardin, dibersih
Daun Pisang
4 helai Daun Kunyit
2 biji Mangga
Buah Bambangan, dicincang
1 sudu besarMinyak
masak
4 ulasBawang Putih,
dicincang
1
biji Bawang Besar, dicincang
4
sm Halia, cincang
1 sudu kecilSerbuk
Kunyit
5
biji Cili Kering, dihiris kecil
50 g Asam
Jawa, dibuang biji
100 ml Air
3 keping Asam Keping
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula ikan harus
dibuang isi perut dan dibersihkan terlebih dahulu. Asingkannya ke tepi.
Setelah itu, masukkan
minyak masak ke dalam kuali dan tunggu sehingga ia panas. Kemudian tumis bawang
putih, halia, serbuk kunyit dan cili kering sehingga naik bau.
Masukkan asam jawa,
asam keping, MAGGI® CukupRasa™ dan air bersama ikan ke dalam tumisan tadi.
Kemudian di dalam
periuk, susun sekeping daun pisang bersama daun kunyit dan buah bambangan.
Letakkan ikan dan bahan-bahan yang dimasak tadi diatas daun berkenaan.
Tutup tudung periuk
dan biarkan ia masak dengan api kecil lebih kurang selama 25 minit.
Pinasakan amat sesuai dimakan bersama nasi putih dan
sambal.
No comments:
Post a Comment