Sup Manuk Lihing atau lebih dikenali
sebagai 'Sup Ayam Lihing' dalam Bahasa Melayu merupakan sejenis hidangan
tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah.
RESEPI
SUP MANUK LIHING
BAHAN BAHAN
seekor ayam kampung
sejenis minuman keras yang lebih dikenali 'Lihing' di kalangan kaum Kadazandusun
hirisan halia.
seekor ayam kampung
sejenis minuman keras yang lebih dikenali 'Lihing' di kalangan kaum Kadazandusun
hirisan halia.
PROSES PENYEDIAAN
Cara menyediakan, rebus daging ayam yang telah dipotong dengan setengah cawan lihing , hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Biarkan ia mendidih sehingga daging ayam betul-betul lembut sebelum dihidangkan.
Cara menyediakan, rebus daging ayam yang telah dipotong dengan setengah cawan lihing , hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Biarkan ia mendidih sehingga daging ayam betul-betul lembut sebelum dihidangkan.
Mengikut tradisi kaum Kadazan-Dusun, makanan ini sangat sesuai
untuk wanita yang baru lepas bersalin. Kebanyakan makanan tradisi kaum
Kadazandusun hari ini boleh didapati di beberapa restoran tertentu yang biasa
menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan.
Selain dari itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan
'Hinava' sebagai hidangan khas untuk para pengunjungnya. Keunikan dan
kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan Sabah
hari ini merupakan salah satu lagi keistimewaan yang terdapat di negeri di
bawah bayu ini
No comments:
Post a Comment