Ikan Kitang atau nama saintifiknya Scatophagus argus merupakan
ikan air masin. Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae dan
genus Scatophagus. Ia memiliki ekor berbentuk terpotong.
Ia merupakan ikan
yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan.
Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial..
4 ekor ikan kitang
Sedikit kunyit basah
sedikit daun kesum
1 sudu lada hitam (ditumbuk )
1 mangkuk air asam jawa
garam
minyak untuk menumis
BAHAN DIKISAR
10-15 biji cili kering (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit belacan (dikisar)
PROSES MASAK
Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit,
kemudian dibersihkan dan dikisar
Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas
minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan
kacau sehingga bawang kekuningan
Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar
masukkan lada hitam, biarkan sehingga pecah minyak
Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan
sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan dan daun kesum
Akhir sekali perasakan dengan garam mengikut selera masing-masing.
Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment