Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan
sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar
vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan
India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai
suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi
berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.
RESEPI DALCA DAGING KETETEL
BAHAN BAHAN
Daging Ketetel di bersihkan di tos
2 biji ubi kentang di potong 4
Lobak Merah
Tomato di potong 4
Bawang besar
bawang putih
dan halia di kisar
Rempah kari daging di perap bersama
daging ketetel dan bahan2 yang di blend.
BAHAN TUMISAN
Bawang besar
Bawang putih
halia di hiris.
Kayu Manis
Bunga Lawang
PROSES MASAK
Tumis bahan yang di hiris sehingga
naik bau. Masukkan daging ketetel yang di perap tadi. Tumis sehingga rempah naik bau wangi dan
pecah minyak.
Masukkan air agak agak daging tenggelam
dan masak sehingga empok. Bila daging dh empok, masukkan ubi kentang, lobak dan
tomato dan masak sehingga lembut.
Masukkan garam secukup rasa. siap
No comments:
Post a Comment