GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan
lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan
santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan
sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau
orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan
rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api
dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya.
Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah
biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI RESEPI GULAI UDANG
BAHAN BAHAN
Udang yang telah di bersih kan dan di
tos.
1 helai daun kunyit
1 helai daun limau purut
Santan pekat secukupnya.
Sedikit air.
Garam secukup rasa.
BAHAN KISAR
5 biji bawang kecil rose
2 batang serai
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
PROSES MASAK
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama sedikit air dan
biarkan ianya masak. Masukkan udang
Kalau kering, masukkan sedikit lagi
air. Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan santan pekat,
Masukkan jugak daun kunyit dan limau
purut yang di hiris. Masukkan garam secukup rasa. Siap untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment