KAILAN
Kailan (juga
ditulis sebagai gai-lan) adalah nama Kantonis untuk sayur yang juga dikenali
sebagai brokoli Cina atau kale Cina. Ia adalah sayuran daun memaparkan daun
tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan sebilangan kecil
kepala bunga kecil serupa brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies
yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra
[Latin: "albus+glabrus" - putih dan tidak berbulu]. Rasanya adalah
sangat serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.
RESEPI KAILAN GORENG
BERCENDAWAN
BAHAN BAHAN
Kailan - dipotong
Cendawan tiram
kelabu
Isi ayam - dipotong
dadu
1 sudu teh lada
hitam - ditumbuk hancur
2 sudu besar sos
tiram
1 biji cili merah -
dipotong serong
1 labu bawang besar
- dipotong
2 ulas bawang putih
- diketuk
Sedikit minyak
untuk menumis
Garam dan gula
secukup rasa
PROSES MASAK
Panaskan minyak dlm
kuali. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili merah dan lada hitam.
Masukkan isi ayam.
Kacau rata. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
Kemudian
masukkan sayur kailan. Balik-balikkan
hingga masak.
Akhir sekali
masukkan cendawan. Kacau rata. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment