Wednesday, November 29, 2017

RESEPI KAILAN GORENG BERCENDAWAN

KAILAN

Kailan (juga ditulis sebagai gai-lan) adalah nama Kantonis untuk sayur yang juga dikenali sebagai brokoli Cina atau kale Cina. Ia adalah sayuran daun memaparkan daun tebal, rata, berkilat biru-hijau dengan batang tebal dan sebilangan kecil kepala bunga kecil serupa brokoli. Brokoli dan kailan tergolong dalam spesies yang sama Brassica oleracea, tetapi kailan adalah dalam kumpulan alboglabra [Latin: "albus+glabrus" - putih dan tidak berbulu]. Rasanya adalah sangat serupa dengan brokoli, tetapi sedikit lebih pahit dan lebih nyata.

RESEPI KAILAN GORENG BERCENDAWAN

BAHAN BAHAN
Kailan - dipotong
Cendawan tiram kelabu
Isi ayam - dipotong dadu
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk hancur
2 sudu besar sos tiram
1 biji cili merah - dipotong serong
1 labu bawang besar - dipotong
2 ulas bawang putih - diketuk
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

PROSES MASAK
Panaskan minyak dlm kuali. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili merah dan lada hitam.

Masukkan isi ayam. Kacau rata. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.

Kemudian masukkan  sayur kailan. Balik-balikkan hingga masak.


Akhir sekali masukkan cendawan. Kacau rata. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment