Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
1kg sotong - dipotong dan dibersihkan
3 biji bawang besar - dibelah 4
3-4 keping asam keping
Perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5-6 sudu besar cili kisar
Belacan secukupnya
Sedikit air
PROSES MASAK
Panaskan
minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga garing
Masukkan
sotong dan biarkan seketika
Masukkan
perasa dan asam keping.Biarkan hingga mendidih
Akhir
sekali,masukkan bawang besar yang dibelah.Biarkan hingga bawang agak layu dan
boleh tutup api
siap untuk
dihidang..
No comments:
Post a Comment