Thursday, November 16, 2017

RESEPI KETAM GORENG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


BAHAN BAHAN
10 ekor ketam bunga saiz besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup(kunyit serbuk pun boleh)
Garam secukup rasa
Minyak utk mengoreng

PROSES MASAK
Siang ketam, bersihkan dan toskan.

Tumbuk bawang putih dan kunyit hidup bersama garam.
Gaul bersama ketam tadi.

Panaskan minyak dan bolehlah di goreng...tak payah lama sangat.

Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment