Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura,
dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy =
pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di
bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton
tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua
lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial,
khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya
sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah
hingga 4 m
BAHAN BAHAN
10 ekor ketam bunga saiz besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup(kunyit serbuk pun boleh)
Garam secukup rasa
Minyak utk mengoreng
PROSES MASAK
Siang ketam, bersihkan dan toskan.
Tumbuk bawang putih dan kunyit hidup bersama
garam.
Gaul bersama ketam tadi.
Panaskan minyak dan bolehlah di goreng...tak
payah lama sangat.
Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment