AYAM KAMPUNG
Ayam kampung adalah
istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas.
Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan
perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus
adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah
Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range
chicken) atau ayam organik (organic chicken).
GULAI AYAM KAMPUNG
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam kampung
3 bunga lawang
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
4 sudu makan serbuk kari daging +
sedikit air
3 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa
1 mangkuk santan pekat
2 biji kentang - dibelah 4
BAHAN DITUMBUK
2 cm halia
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
PROSES PENYEDIAAN
Tumis rempah tumis 4 sekawan
hingga wangi. Masukkan bahan yg ditumbuk lumat,
tumis hingga wangi.
Masukkan paste rempah kari
ayam dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan ayam kampung, gaul rata,
masak hingga ayam layu sedikit, masukkan air asam jawa, santan pekat, gaul
rata. (Jika nak kuah yg lebih, boleh tambah air lagi).
Masukkan kentang. Didihkan hingga
ayam masak dan kentang empuk. Masukkan garam dan sedikit bahan perasa.
Siap utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment