IKAN CENCARU
Ikan Cencaru (bahasa Inggeris:
Torpedo Scad) merupakan sejenis ikan karnivor air terbuka tropika yang suka
berkelompok di kawasan-kawasan pantai Indo-Pasifik Barat, dari Afrika Timur
sehingga Jepun dan Australia. Taburannya antara 47° U - 22° S, dan 40° T - 156°
T. Ikan ini hidup antara 20 - 100 meter dalam di kawasan payau yang mempunyai
terumbu. Ikan Cencaru mempunyai nilai komersil yang tinggi. Nama sainsnya
Megalaspis cordyla.
Ikan Cencaru berwarna kelabu
kebiru-biruan hingga hijau pada bahagian dorsal, dan keperak-perakan pada
bahagian bawah. Operkulumnya mempunyai bintik hitam yang besar, dengan sirip
yang berwarna gelap. Panjang Ikan Cencaru sehingga 80 sentimeter (2 kaki 7
inci), dan beratnya sehingga 4 kilogram. Ikan ini mempunyai 7 - 9 sirip kecil
yang berasingan pada bahagian belakang ridip dan sirip duburnya.
IKAN CENCARU MASAK TAUCU
BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru potong 2
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan
PROSES PENYEDIAAN
Ikan dipotong dua dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan
garam, kemudian goreng dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih,
cili merah dan halia hingga harum dan keperangan
Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih.Setelah
mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.Rasakan dengan garam dan
gula secukup rasa. Siap!
No comments:
Post a Comment