IKAN KERAPU
Ikan Kerapu atau nama saintifiknya
Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin.
Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan
tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning
bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia
mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm.
Spesies (benthic) tinggal di kawasan
terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman
antara 30 m hingga 100 m.
RESEPI IKAN KERAPU MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerapu Sunu saiz 300gm
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.
Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.
Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi
No comments:
Post a Comment