Saturday, December 16, 2017

IKAN KERAPU SUNU MASAK KICAP

IKAN KERAPU
Ikan Kerapu atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin.

Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm.

Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.

RESEPI IKAN KERAPU  MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerapu Sunu saiz 300gm
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.

Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.

Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi

No comments:

Post a Comment