DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING DENDENG
BAHAN BAHAN
1 kilo daging
1 kilo bawang merah
besar-racik halis
½ kilo bawang
putih-racik halus
halia-racik
memenjang
sedikit cuka/air
asam jawa
garam
serbok perasa
sedikit gula
kicap tamin lemak
manis
(utk anggaran
daging nampak hitam)
cili kering-blender
PROSES PENYEDIAAN
Daging direbus, apabila masak hiris nipis,kemudian
hirisan daging digoreng dengan minyak separuh masak(tak garing).kemudian tumbuk
gorengan daging tadi sehingga agak hancur.bahan yang diracik halus, digoreng
berasingan sehingga garing.
panaskan kuali,
tumis cili-sampai garing(kehitaman), masukkan kicap(anggaran agak hitam),
tambah perasa garam gula air asam/cuka-gaul sebati.dah sebati dan garing,
masukkan daging kacau,bawang merah goreng kacau,bawang putih goreng kacau last
sekali halia goreng kacau.
No comments:
Post a Comment