KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BAKAU GORENG KARI
BAHAN
BAHAN
3 ekor
ketam Bakau (dipotong 2, bersihkan )
2 biji
telur
1 sudu teh
kicap cair
1 sudu teh
gula
2 tangkai
daun bawang
½ biji
bawang besar
1 biji
cili merah
½ sudu teh
serbuk kari
Garam
secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Kisar
halus daun bawang, bawang besar & cili merah. Gaul bahan kisar, serbuk kari
& garam bersama ketam. Setelah itu goreng ketam hingga garing.
No comments:
Post a Comment