DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING REMPAH
ITIK
BAHAN BAHAN
300 gm daging
bercampur lemak
4 biji kentang
¼ biji kubis
4 sudu besar kicap
1 sudu kecil gula
3 keping asam
gelugur
Sedikit suhun halus
3 tangkai cili
merah
3 tangkai cili
hijau 6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 hiris halia
1 hiris lengkuas
Sedikit kayu manis
Daun sup
Daun bawang
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersih
& dipotong nipis-nipis. Kemudian direbus. Cili merah, cili hijau, bawang
merah, bawang putih & halia dihiris halus.
Kentang dibelah 4.
Bila daging empuk, masukkan kentang & bahan-bahan yang dihiris, serai,
lengkuas, kayu manis, asam gelugur, kicap, gula & garam.
Masak sehingga
kentang empuk. Kemudian masukkan kubis & suhun. Biar mendidih 2 / 3 kali
baru diangkat. Taburkan daun sup & daun bawang.
No comments:
Post a Comment