DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI KAMBING MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
1 kg daging
kambing, dipotong mengikut suka
2 batang lobak
merah, dipotong mengikut suka
1 tin kecil puri
tomato
1 tin kacang pis,
untuk tabur
2 biji bawang
besar, ditumbuk halus dan asingkan
6 biji tomato,
dipotong bulat
1 tin susu cair
1 tin kecil minyak
sapi
Garam secukupnya
Daun sup Bahan-bahan digiling lumat:
1 camca sedang
ketumbar
1 camca teh jintan
putih
10 tangkai cili
merah
BAHAN-BAHAN TUMIS:
Cengkih
Pelaga
Kulit kayu manis
BAHAN-BAHAN PERAP, DIGILING:
1 labu bawang putih
3 sm halia
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
sapi di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis, jintan, ketumbar, bawang
besar, cili merah, puri tomato serta daging yang diperap bersama bahan-bahan
perap.
Masak hingga daging empuk. Masukkan lobak merah, susu cair, tomato dan
garam. Kacau hingga rata. Apabila masak taburkan daun sup dan kacang pis.
No comments:
Post a Comment