Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BAKAR

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m 

RESEPI KETAM BAKAR
BAHAN BAHAN
10 ekor ketam
30 gm bawang putih (ditumbuk)
20 gm halia (ditumbuk)
20 gm rempah basah (ditumbuk)
15 gm serbuk kunyit
2 biji telur ayam        10 gm daun bawang
10 gm bawang goreng
Garam & gula (secukup rasa)
Minyak
Daun pisang

PROSES PENYEDIAAN
Ketam dibersihkan, dibuangkan kulitnya. Bersihkan kulit ketam. Isi ketam direbuskan. Toskan.

Campurkan bahan-bahan seperti bawang putih, bawang merah, halia, rempah basah, serbuk kunyit, telur ayam, daun bawang & bawang goreng.


Sumbatkan bahan-bahan tadi ke dalam kulit ketam & masukkan ke dalam ketuhar.

No comments:

Post a Comment