Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder
Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek:
brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya
tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang
eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai
di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan
terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam
pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang
mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BAKAR
10 ekor ketam
30 gm bawang putih
(ditumbuk)
20 gm halia
(ditumbuk)
20 gm rempah basah
(ditumbuk)
15 gm serbuk kunyit
2 biji telur ayam 10 gm daun bawang
10 gm bawang goreng
Garam & gula
(secukup rasa)
Minyak
Daun pisang
PROSES PENYEDIAAN
Ketam dibersihkan,
dibuangkan kulitnya. Bersihkan kulit ketam. Isi ketam direbuskan. Toskan.
Campurkan
bahan-bahan seperti bawang putih, bawang merah, halia, rempah basah, serbuk
kunyit, telur ayam, daun bawang & bawang goreng.
Sumbatkan
bahan-bahan tadi ke dalam kulit ketam & masukkan ke dalam ketuhar.
No comments:
Post a Comment