1 Ekor
ayam - diptg 12
5 Biji
Cabai Merah Hidup
10 Biji
Cabai Padi
Halia 3
Hiris
1 Labu
Bawang Besar
2 ulas
Bawang Putih
1 Batang
Serai
Sedikit
asam jawa - mengikut citarasa
PROSES PENYEDIAAN
1. Ayam yang
telah dibasuh ditapiskan terlebih dahulu sampai kering airnya.
2. Kemudian
ayam tadi, ditaburkan kunyit dan garam gorengkan mengikut citarasa,sama ada nak
garing ataupun tidak.
3. Tumbuk
cabai masak dan cabai padi beserta halia,bawang besar,dan bawang putih.Serai
cuma diketuk sahaja.
4. Panaskan minyak..tumislah bahan yang ditumbuk tadi sampai pecah minyak beserta serai yg dititik.Goreng..dan masukan ayam goreng tadi.
4. Panaskan minyak..tumislah bahan yang ditumbuk tadi sampai pecah minyak beserta serai yg dititik.Goreng..dan masukan ayam goreng tadi.
No comments:
Post a Comment