Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa
variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup
tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang
turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil
pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera
masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI
PISANG ABU
300 gm
udang
1.5 cm
kunyit hidup
10 biji
pisang abu muda
10 biji
cili kering
1 biji
kelapa
1 sudu
besar minyak 1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh
lada hitam
1 sudu teh
jintan manis
1 ulas
bawang putih
Garam
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
1. Buang
kulit pisang dan potong serong-serong setebal 1 cm. Rendam di dalam air garam.
2. Tumbuk atau ketumbar, lada hitam, jintan manis, cili kering, bawang putih dan kunyit hidup. Goreng 1 sudu besar kelapa parut.Tumbuk sehingga lumat.
3. Jerang rempah-rempah yang telah di mesin dengan kemancar santan dan kerisik. Masukkan pisang, garam dan udang. Kacau hingga pisang empuk. Masukkan pati santan dan kacau lagi.
2. Tumbuk atau ketumbar, lada hitam, jintan manis, cili kering, bawang putih dan kunyit hidup. Goreng 1 sudu besar kelapa parut.Tumbuk sehingga lumat.
3. Jerang rempah-rempah yang telah di mesin dengan kemancar santan dan kerisik. Masukkan pisang, garam dan udang. Kacau hingga pisang empuk. Masukkan pati santan dan kacau lagi.
5. Apabila kuning kaut dan masukkan ke dalam masakan. Tutup tudung periuk supaya bau wangi terperangkap.
No comments:
Post a Comment