Sate(ejaan lama Satay)
ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi yang berasal dari negara
Indonesia. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk
pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.Sate dicipta oleh para
pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad 19
- 60 gm udang
- 50 gm sotong
- 50 gm kepah
- 4 gm rempah paprika
- 4 gm sos Lea & Perrins
- 2 gm serbuk cili
- 2 gm aromat 2 gm lada sulah
- 2 gm jus limau nipis
Bahan
dikisar:
- 4 gm kunyit hidup
- 4 gm bawang merah
- 2 gm bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan udang, sotong serta kepah dan tuskan airnya. Perap bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit.
- Panggang mengikut kesukaan anda dan hidangkan dengan sos.
No comments:
Post a Comment