Monday, December 25, 2017

RESEPI SATE SEAFOOD

Sate(ejaan lama Satay) ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi yang berasal dari negara Indonesia. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.Sate dicipta oleh para pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad 19

BAHAN BAHAN
  • 60 gm udang
  • 50 gm sotong
  • 50 gm kepah
  • 4 gm rempah paprika
  • 4 gm sos Lea & Perrins
  • 2 gm serbuk cili
  • 2 gm aromat      2 gm lada sulah
  • 2 gm jus limau nipis

Bahan dikisar:
  • 4 gm kunyit hidup
  • 4 gm bawang merah
  • 2 gm bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
  • Bersihkan udang, sotong serta kepah dan tuskan airnya. Perap bersama bahan-bahan lain selama sepuluh minit. 
  • Panggang mengikut kesukaan anda dan hidangkan dengan sos.


No comments:

Post a Comment