Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN BILIS GORENG KICAP
BAHAN BAHAN
Ikan bilis
4 ulas bawang merah(ditumbuk)
4 ulas bawang
putih(ditumbuk)
4-5 biji cili padi(ditumbuk sedikit sahaja)
Sedikit gula
Kicap
Limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
1.) Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2.) Tumis bawang putih,bawang merah,cili padi
3.)Masukkan kicap, gula secukup rasa
4.)masukkan ikan bilis tadi
No comments:
Post a Comment