Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN JENAHAK BERLADA
BAHAN BAHAN
seekor ikan jenahak(sederhana besar)
Halia
Cili giling
Tepung jagung
Sebiji telur
Bawang putih(dihiris)
Bawang merah(dihiris)
Garam
Sedikit serbuk perasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan.Sapukan dengan putih telur dan di tabur sedikit
putih telur,garam dan sedikit tepung jagung.Goreng garing.
UNTUK SOS
No comments:
Post a Comment