Wednesday, January 17, 2018

IKAN MASAK RENDANG

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN MASAK RENDANG

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan ntok nyok  digaul dgn garam & kunyit
2 senduk cuka makan
1 sudu teh biji sawi
10 biji cili hijau
1 senduk minyak untuk menumis
2 cawan air
Garam
Gula
Bahan mayang:
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 cm halia
5 tangkai serai

PROSES PENYEDIAAN
Ikan digoreng garing lalu toskan minyak.
Tumiskan bahan mayang hingga agak kuning lalu masukkan biji sawi. Kacau sebentar hingga wangi tapi jangan garing.
Masukkan cuka dan air hingga didih.
Masukkan ikan, garam & gula secukup rasa. Biar mendidih sebentar.

Akhir sekali masukkan cili hijau.

No comments:

Post a Comment