Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting
pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN MASAK AMPAP
BAHAN
BAHAN
1 kilo ikan
tongkol/kayu/basung
Halia sebesar ibu
jari
Cili boh satu sudu
besar
Bawang Merah 4 ulas
Bawang Putih 3
ulas Serai 2
batang
Kunyit hidup
sebesar ibu jari
Garam
Ajinomoto
3 keping asam
PROSES
PENYEDIAAN
Halia,
kunyit, bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat.
Kemudian,
campurkan cili boh, asam keping dan serai.
Ikan
yang telah dibersih, dicampur dengan bahan yang ditumbuk lumat. Terus diperap
bersama garam dan sedikit ajinomoto sehingga meresap.
No comments:
Post a Comment