Thursday, January 18, 2018

RESEPI IKAN SINGGANG KELANTAN

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu


RESEPI IKAN SINGGANG KELANTAN

BAHAN-BAHAN
4 potong ikan tongkol atau kembong
3 biji bawang putih (dihiris)
Sedikit lengkuas (diketuk)
Garam dan serbuk perasa 
2 biji cili hijau besar
4 biji bendi
Sedikit asam keping


PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bawang putih dan lengkuas dalam periuk bersama sedikit air sebagai kuah.

Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, cili hijau dan bendi. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa


No comments:

Post a Comment