IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN MASIN MASAK ASAM
BAHAN BAHAN
3 kping - isi ikan
masin (potong dadu)
1 cawan - air asam
jawa
3 biji - cili padi
( di ketuk2)
2 biji - bawang
besar(hiris bulat/ tebal)
1 biji - tomato (
hiris bulat/tebal)
4 sudu minyak
masak.
PROSES PENYEDIAAN
panaskan 4 sudu
minyak masak.
goreng ikan isi ikan
masin ( potong dadu )hingga kuning. angkat.
kemudian tinggalkan
sedikit minyak.
kemudian goreng bawang,
cili dan tomato yang telah dihiris.
setelah kuning..
masukkan air asam jawa tadi. masak hingga ia mendidih.
x perlu tambah garam.
No comments:
Post a Comment