DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI BIRI BIRI
PANGGANG
BAHAN BAHAN
bahan utama:
4 keping daging
biri-biri yang dihiris nipis.
BAHAN DITUMBUK:
6 ulas bawang putih
lada sulah
lada hitam
garam
minyak bijan
PROSES PENYEDIAAN
Kesemua bahan
ditumbuk dan kemudiannya dilumurkan pada daging biri2. kuantiti lada sulah,
lada hitam, garam dan minyak bijan diletak mengikut citarasa masing2.
Bakar dalam oven
pada suhu 190 darjah celcius dalam masa 20 minit..
No comments:
Post a Comment