Tuesday, December 26, 2017

RESEPI CUCUR SOSEJ

CUCUR
Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.[1] Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

RESEPI CUCUR SOSEJ

BAHAN BAHAN
600 g tepung gandum
4 biji kentang
8-10 batang sosej ayam/daging
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji telur
daun bawang dan sup
garam
rempah kari(jika suka)
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Kentang di hiris seperti "fries" tetapi kecil dan nipis atau di parut kasar. Sosej dipotong serong ,tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis

Bawang besar dicincang, bawang putih tumbuk halus. Gaul tepung, garam, kentang, bawang dan garlic bersama air hingga mendapat adunan yang lembut seperti membuat cucur biasa. masukkan daun bawang dan sup dan gaul rata

Jika suka boleh ditambah sesudu rempah kari dan digaul rata . Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan hingga garing

No comments:

Post a Comment