DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING BERCILI
BAHAN BAHAN
Bahan A
Daging 1 kilo
Gula i sudu teh
Air asam 1 sudu
Minyak secukupnya
garam dan ajinomoto
Daun kunyit yang
lebar 2 keping dihiris nipis atau dikoyak-koyakan sahaja.
BAHAN B
Lada 30 tangkai,
bawang putih 5 ulas
Kisar dengan
sedikit air.
PROSES PENYEDIAAN
Daging direbus dan
diris nipis kemudian goreng sehingga agak garing (jgn garing sangat nanti
keras)dan ketepikan.
Panaskan minyak goreng
daun kunyit sehingga naik bau, setelah itu masukkan bahan B, air asam, gula,
ajinomoto, goreng sehingga pecah minyak.Setelah sesuaikan rasa masukkan daging
yang digoreng selama 2 minit.
No comments:
Post a Comment