Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING CINCANG GORENG BERBENDIR

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING CINCANG GORENG BERBENDIR

BAHAN BAHAN
4 ulas bawang putih
6 biji cili merah
6 biji bawang merah
2 camca teh belacan
4 sudu besar minyak sayuran   
250 gm daging cincang
300 gm bendir
1 biji lada Benggala
2 sudu besar kicap cair
1 camca teh gula

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk lumat bawang merah, bawang putih, cili merah dan belacan.

Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging cincang.


Masukkan bendir, lada Benggala, kicap cair dan gula. Goreng hingga sayuran masak.

No comments:

Post a Comment