Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau. Kini terdapat beberapa
variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup
tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang
turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil
pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera
masing-masing yang tidak tahan pedas.
- ½ kg siput (dipotong ekor)
- ½ inci lengkuas (dikisar halus)
- ½ inci kunyit hidup (dikisar halus)
- 1 ulas bawang besar (dikisar halus)
- ½ kg santan
- 20 batang daun kesum
- Sedikit garam sebagai perisa
- Minyak untuk menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga rata.
- Masukkan garam sebagai perisa dan tunggu sehingga mendidih.
- Santan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak. Angkat setelah santan agak pekat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment