Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa
variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup
tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang
turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil
pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera
masing-masing yang tidak tahan pedas.
1 kg udang
galah
1 kg
rebung masam
1 kg
santan 15 biji cili padi
2 biji
bawang besar
1 batang
serai
PROSES PENYEDIAAN
Udang
galah dibersihkan. Kisar cili padi bersama bawang dan serai.
Kemudian
masukkan bahan yang telah dikisar bersama udang galah dan rebung masam ke dalam
periuk. Masak di atas api yang perlahan. Biarkan ia sampai mendidih.
Bila sudah
mendidih, masukkan santan. Renehkan di atas api hingga masak dan akhir sekali
masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment