Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa
variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup
tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang
turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil
pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera
masing-masing yang tidak tahan pedas.
Bahan-Bahan:
½kg udang
sederhana ]dibuang kulit
sebiji
timun ladang ]dibung kulit &
dihiris
kecil
2biji
tomato ]belah 4
1 ½ biji
kelapa
2sudu teh
tempoyak
asam
keping
garam
sedikit
kiub ayam
10biji
cili api
1cm kunyit
hidup
3 btg
serai ]dititik
PROSES PENYEDIAAN
1. cili api
& kunyit ditumbuk lumat.
3. masukkan udang.kecilkan sedikit api.setelah udang agak masak msukkan tomato,timun,asam kping,kiub ayam &garam. siap.
No comments:
Post a Comment