Kuih (juga dieja Indonesia: kue,
Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit
bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia,
Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah
Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih
adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang
akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa
Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis.
Kuih digunakan secara meluas di
kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis
atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu
mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti
Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis
kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan
Vietnam.
RESEPI KUIH SAGU
MERAH
BAHAN BAHAN
3 cawan
air
1 cawan
sagu
3/4 cawan
gula pasir
Beberapa
titik sirap perisa rose dan pewarna merah
Sedikit
kelapa putih + sedikit garam - gaul
PROSES PENYEDIAAN
Didihkan
air bersama perasa sirap hingga mendidih. Bila air dah telah mendidih baru
masukkan sagu. Kacau rata selama 12 minit.
Kemudian
bila dah nampak pekat sikit, baru dimasukkan gula pasir. Kacau sehingga pekat. Bila
dah likat sikit, masukkan ke dalam loyang untuk dikukus. Kukus sehingga sagu
kembang dan tiada lagi putih putih (dalam anggaran 20 - 30 minit).
Sejukkan
sagu di luar. Bila kuih masih lembap, potong ikut citarasa and gaulkan bersama
sama kelapa putih. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment