Monday, December 25, 2017

RESEPI SEPIT @ KAPIT

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis.

Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

RESEPI SEPIT @ KAPIT
BAHAN BAHAN
500g Tepung gandum
500g Gula pasir (saya kurangkan gula sbb x suka manis)
3 cwn santan ( kalau nak lemak, semua guna santan pekat)
3 biji telur
½ sudu teh garam - masukkan dlm santan dan kacau
Minyak utk goreng

PROSES PENYEDIAAN
Pukul telur hingga kembang.

Masukkan santan berselang dengan gula dan tepung. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan minyak dengan acuan terendam.

Letak sesudu adunan dan kapitkan acuan, goreng sehingga keperangan.Apabila kulit luar mula keperangan, ia menandakan sudah masak. Kikis kulit luar dan gulung atau lipat kepingan kuih kapit dengan segera sebelum ia keras.

Simpan dalam bekas kedap udara. Sesuai dihidangkan utk semua occasion sepanjang tahun.

No comments:

Post a Comment